Rehberlik Servisine Hoşgeldiniz

25.12.2012 3328

"İNSANLAR HER ZAMAN KAHRAMAN OLAMAZLAR AMA HER ZAMAN İNSAN OLABİLİRLER"

Benjamin FRANKLIN

EĞİTİMDE REHBERLİK HİZMETLERİ

Eğitimin amacı genel olarak; bireyin kendini gerçekleştirmesine ve topluma yararlı olmasına yardımcı olmaktır. Bu süreçte Rehberliğin önemi nedir?

SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI

Her çocuğun akademik olarak güçlü ve zayıf olduğu alanlar olabilir. Doğru yaklaşım ve eğitim ile çocuğun zayıf yönleri geliştirilebilir, eksik yönleri tamamlanabilir. Sınav kaygısı nedir? Sınav kaygısı kendini nasıl gösterir? Ve sınav kaygısıyla nasıl başa çıkılır?

ETKİLİ İLETİŞİM

Günümüzde bir araya gelen kişilerin arasında etkileşiminin çok kolay olduğu düşünülür. Oysa kişiler arasında her zaman sağlıklı ve etkili bir etkileşim meydana gelmeyebilir. Sosyal psikologlara göre mükemmel ve etkili bir iletişim, kaliteli bir iletişim ütopyadır. Çünkü kişilerarası iletişimler, bilinçli ya da bilinçsiz olarak ortaya çıkan bir takım eğilimlerle bozulmakta ve yanlış yorumlanmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, iletişimi güçleştirerek kalitesine etki eden etkenlerdir.

REHBERLİĞİN AMACI

“Rehberliğin amacını; bireyin, kendini gerçekleştirmesine yardım etmektir” şeklinde tanımlayabiliriz. Bundan yola çıkarak rehberliğin amacı ile ilgili şu maddeler sıralanabilir:

1.Kendini tanıması,

2.Çevrede kendisine açık olan fırsatları öğrenmesi,

3.Gizil güçlerini geliştirmesi,

4.Çevresine uyum sağlaması.

Belirtilen bu amaçların ilk ikisi, bireyin çevresi ve kendisi hakkında doğru ve ayrıntılı bilgi edinmesi gereğini vurgulamaktadır. Kendini tanıması ile, beden ve zihin yetenekleri, hoşlandığı ve hoşlanmadığın faaliyetleri, psikolojik ihtiyaçlarını, hayattan neler beklediğini, tutum ve değerlerini tanıması kastedilmektedir. Kişinin kendini tanımasına yardımcı olmak rehberliğin birinci işlevidir.

ÖFKE İLE BAŞA ÇIKMA

"O sizi kontrol edeceğine, siz kontrol edin onu!"

ERGENLİK DÖNEMİ

Sevgili Anne-Babalar!

Gençlerimizin sorumluluk sahibi, başarılı, mutlu, olumlu, kendilerini ve yaşamayı seven insanlar olarak yetişmelerini istiyorsak; onlara nasıl davranmamız gerektiğini bilmemiz gerekir. Her anne-baba çocuğunu sever fakat, nasıl davranacağını bilemeyebilir. Bu nedenle anne-babaların okulumuz rehberlik ve psikolojik danışma servisi ile iş birliği içinde olması yararlı olacaktır.